HOUTWORM
Houtworm is een naam voor verschillende in hout levende insectenlarven, maar vooral de larve van de houtkever (Anobium punctatum). De larve van de bonte knaagkever of het doodskloppertje, Xestobium rufovillosum, wordt ook wel grote houtworm genoemd. (De derde belangrijke kever die fikse schade aan binnenshuis houtwerk kan veroorzaken is de huisboktor, Hylotrupes bajulus, maar die wordt meestal niet als houtworm betiteld).
De larve van Anobium is vaalwit van kleur en kan 7 mm lang worden. Evenals andere keverlarven boort hij gangen in het hout, en kan daarmee houtconstructies, vloeren, meubels en andere houten voorwerpen beschadigen of vernielen. De voorkeur van de larve gaat uit naar de zachtste delen in het hout, hetgeen meestal de zomerjaarringen zijn.
Of er levende larven aanwezig zijn is te zien aan het boormeel dat uit de gaatjes komt. Het beste is dat te zien door zwart papier onder de gaatjes te leggen.
De larve komt alleen voor in hout dat ten minste 10% vocht bevat en heelt voorkeur voor koudere plekken. In centraal verwarmde woningen komt de houtworm dan ook bijna nooit voor.
De 1-2 mm ronde gaatjes in het hout zijn de uitvliegopeningen van de 2-5,5 mm grote chocoladebruine kever. Op de dekschilden staan strepen in de lengterichting. De voelsprieten zijn wit tot lichtgeelachtig. De kever vliegt uit tussen mei en augustus en legt ruim 20-60 eitjes in houtspleten en oude gangen. De kever zet meestal de eieren op hetzelfde hout als waar het uitgekropen is. De ontwikkeling van eitje tot kever duurt van 1- 8 jaar, gemiddeld drie jaar.